Pondělí, 16. 6. 2025
  • Lord Charles Music
  • Lord Charles Entertainment
  • Lord Charles Magazine
  • Spotify
  • Přihlášení
  • Registrace
Lord Charles.cz
  • Investování
  • Podnikání
  • Osobní rozvoj
  • Velká Británie
  • Cestování
  • Elektronická hudba
No Result
Zobrazit všechny výsledky
Lord Charles.cz
  • Investování
  • Podnikání
  • Osobní rozvoj
  • Velká Británie
  • Cestování
  • Elektronická hudba
No Result
Zobrazit všechny výsledky

Žádné produkty v košíku.

  • Přihlášení
  • Registrace
Lord Charles.cz
No Result
Zobrazit všechny výsledky

Sladká cesta čokolády: Od bobu po tabulku

Autor: Lord Charles
6.6.2024
v Čokoláda

Čokoláda, nejoblíbenější pochoutka na světě, má bohatou historii a složitý výrobní proces, který proměňuje obyčejné kakaové boby v lahodné pochutiny, které milujeme. Pojďme se ponořit do fascinující cesty čokolády, prozkoumat její původ, pěstování a pečlivé kroky při přeměně bobů na tabulky.

Původ čokolády

Příběh čokolády začíná u kakaovníku (Theobroma cacao), který je domovem v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. Staří Mayové a Aztékové byli první, kdo objevil potenciál kakaa, používali ho v obřadních nápojích a dokonce jako platidlo. Až v 16. století se čokoláda dostala do Evropy, kde se vyvinula do sladké pochoutky, kterou známe dnes.

Mohlo by vás zajímat

Průvodce čokoládou – druhy čokolády, od tmavé po růžovou.

Mozartovy koule: Symfonie chutí švýcarské čokoládovny

Od kakaových bobů po čokoládové tabulky

1. Sklizeň a fermentace: Cesta začíná na kakaových farmách, které se nacházejí převážně v oblastech blízko rovníku. Farmáři sklízí zralé kakaové lusky, ze kterých extrahují boby spolu s okolní dužinou. Boby procházejí několikadenní fermentací, která rozvíjí jejich chuť.

2. Sušení a pražení: Po fermentaci se boby suší na slunci, aby se snížil jejich obsah vlhkosti. Následně se praží, aby se zvýraznila jejich chuť, proces podobný pražení kávy. Teplota a doba pražení mohou výrazně ovlivnit výslednou chuť čokolády.

3. Drcení a čištění: Pražené boby se rozdrtí a odstraní se jejich vnější skořápky, čímž zůstávají kakaové niby. Tento proces se nazývá čištění.

4. Mletí a konšování: Niby se melou na hustou pastu zvanou kakaová hmota. Tato pasta se dále rafinuje v procesu zvaném konšování, kdy se kontinuálně míchá a provzdušňuje, aby se vyvinula hladká textura a bohatá chuť.

5. Temperování a formování: Čokoláda se pak temperuje, což znamená pečlivé ochlazování a znovu zahřívání pro stabilizaci krystalů kakaového másla. Tento krok zajišťuje, že finální produkt má lesklý povrch a uspokojivé křupnutí. Temperovaná čokoláda se nalévá do forem, aby se vytvořily tabulky, a po ochlazení je připravena k balení.

Konečný produkt

Od pečlivého pěstování kakaovníků po precizní umění výroby čokolády, každý krok v procesu přispívá k chuti a textuře konečného produktu. Ať už si ji vychutnáte jako jednoduchou tabulku nebo v komplikovaném dezertu, cesta čokolády od bobu po tabulku je důkazem lidského důvtipu a vášně.

SdíleníTweetSdíleníSendSend

Související Články

Průvodce čokoládou – druhy čokolády, od tmavé po růžovou.

Průvodce čokoládou – druhy čokolády, od tmavé po růžovou.

10.8.2024
Mozartovy koule: Symfonie chutí švýcarské čokoládovny

Mozartovy koule: Symfonie chutí švýcarské čokoládovny

31.7.2024
Další články
Evropská unie: Od poválečné vize k moderní velmoci

Evropská unie: Od poválečné vize k moderní velmoci

Nejnovější články

Jak Evropský parlament ovlivňuje politiku EU

Jak Evropský parlament ovlivňuje politiku EU

25.8.2024
12 způsobů, jak odstranit českou blbou náladu ze společnosti

12 způsobů, jak odstranit českou blbou náladu ze společnosti

24.8.2024
Sousedská závist: Jak nám brání žít podle vlastních představ

Sousedská závist: Jak nám brání žít podle vlastních představ

23.8.2024
Co je EBITDA a jak ji vypočítat

Co je EBITDA a jak ji vypočítat

22.8.2024

Navigace moderními vztahy: Balancování nezávislosti s intimitou při léčení syndromu hodného chlapa

21.8.2024

Prozkoumej LordCharles.cz

Rozvoj

  • Investování
  • Podnikání
  • Osobní rozvoj
  • Životní Styl

Svět

  • Cestování
  • Velká Británie
  • Česko
  • Ze světa
  • Evropská Unie

Zábava

  • Sex & vztahy
  • Elektronická hudba
  • Čokoláda
  • Steampunk
  • Motorky
  • Fotomodelky
  • Věda & Technika

Nejnovější články

Jak Evropský parlament ovlivňuje politiku EU

Jak Evropský parlament ovlivňuje politiku EU

25.8.2024
12 způsobů, jak odstranit českou blbou náladu ze společnosti

12 způsobů, jak odstranit českou blbou náladu ze společnosti

24.8.2024
  • Ochrana osobních údajů
  • Všeobecné Obchodní Podmínky
  • Nastavení Soukromí
  • O Nás
  • Inzerce
  • Kariéra
  • Zakoupit členství

© ® 2024 Lord Charles.cz - magazín pro muže, který vám dá směr. Lord Charles je registrovaná obchodní známka společností Lord Charles Entertainment Ltd. Všechna práva vyhrazena. Bez písemného svolení vydavatele nebo jeho dodavatelů je zakázáno jakékoliv užití části nebo celku díla, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoliv způsobem, mechanickým nebo elektronickým v českém nebo jiném jazyce

Vítejte zpátky!

Přihlaste se ke svému účtu níže

Zapomenuté heslo? Registrovat

Vytvořit nový účet!

Fill the forms below to register

Všechna pole jsou povinná. Přihlásit se

Získejte heslo

Zadejte své uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu pro resetování hesla.

Přihlásit se
Rolovat nahoru
No Result
Zobrazit všechny výsledky
  • Domů
  • Investování
  • Velká Británie
  • Cestování
  • Elektronická hudba
  • Sex & vztahy
  • Modelky
  • Přihlášení
  • Přihlášení
  • Registrovat
  • Cart

© ® 2024 Lord Charles.cz - magazín pro muže, který vám dá směr. Lord Charles je registrovaná obchodní známka společností Lord Charles Entertainment Ltd. Všechna práva vyhrazena. Bez písemného svolení vydavatele nebo jeho dodavatelů je zakázáno jakékoliv užití části nebo celku díla, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoliv způsobem, mechanickým nebo elektronickým v českém nebo jiném jazyce

Tento web používá cookies. Pokračováním v používání této webové stránky dáváte souhlas s používáním cookies. Navštivte naše Cookies.